marți, 14 octombrie 2008

Praznicul cel mare de hramul Sfintei biserici "Cuvioasa Parascheva" din Lucieni





















Nu se putea o zi mai însorită decât aceasta la mijlocul lui octombrie. Şi nu se putea să fie mai luminoasă şi mai înălţătoare atmosfera din biserica ce poartă hramul Cuvioasei Parascheva, la Monumentul Eroilor şi în curtea bisericii, acolo unde - sub un cort imens- peste 500 de credincioşi au participat la praznic. Slujba, la care au participat cinci preoţi, a fost una deosebită, cu o încărcătură emoţională de mare fineţe. Iar faptul că întreaga suflare cântă de la prima şi până la ultima zicere a slujbei dă o stare de adevărată comuniune cu Divinitatea. Felicitări părintelui paroh pentru o asemenea realizare!
Au fost oficiate ceremonii religioase pentru patru cupluri ce îşi sărbătoresc Nunta De Aur, iar naşi au fost, ca şi anul trecut, Liliana şi Gheorghe Mocănescu.
La Monumentul Eroilor cuvintele domnului general (r) Constantin Tănase au oferit necesarul îndemn de cinstire a celor ce nu şi-au precupeţit vieţile pentru ca România să aibă un destin bun. Domnia-sa, împreună cu soţia, a depus o coroană de flori din partea Asociaţiei "Cultul Eroilor". Domnii Ion Stan şi Adrian Ţuţuianu au depus o coroană din parte a Partidului Social Democrat şi au sprijinit consistent complexul de manifestări dedicat Zilelor Lucienilor. Un grup de copii de la Şcoala Lucieni a oferit asistenţei un scurt montaj literar.
Mâncarea a fost bună şi...multă. Şi pentru că nu prea se poate descrie totul în cuvinte, vom alătura mai multe imagini care să vorbească de la sine despre finalul celei de-a doua ediţii a Festivalului Rodniciei şi al Viselor Împlinite "Lucieni - Sufletul în strai de sărbătoare".

luni, 13 octombrie 2008

Ziua a treia a Sărbătorii





















Sala Căminului Cultural din Lucieni a găzduit cea mai mare parte a evenimentelor celei de-a treia zi de sărbătoare. Totul a început cu Şedinţa festivă a Consiliului Local. Au fost aşezate expoziţii: două ale copiilor ( intitulate "Satul meu" şi "Ai o singură viaţă, deci...ai grijă!"), una de icoane pe sticlă şi una de ...kirigami ( aceasta din urmă sosită de la Jibou, autor fiind directorul casei de cultură din acest oraş, domnul Mihai Petriş. Ansamblul folcloric "Sredneţ" din Gabra (Bulgaria) şi Vanessa Toma de la Şcoala Micilor Vedete au oferit inspirate momente artistice. A fost lansat volumul de poezie "Lucieni - sufletul în strai de sărbătoare", apărut la editura "ApaArt" din Târgovişte. Apoi au fost luate în discuţie cateva din problemele cu care se confruntă comunitatea locală, cu precădere cea rurală. Au fost oferite celor prezenţi diplome "Om de Omenie", icoane sfinţite şi alte simboluri ale manifestării.
De la ora 15,00 s-a animat strada şi asta pentru că elevii Şcolilor din Lucieni şi Şuţa Olteni au participat la "Maratonul Păcii" şi la cursele de biciclete, puse toate sub acelaşi slogan "Ai o singură viaţă, deci...ai grijă!". De la ora 17,00, în sala căminului cultural, cei mici au avut parte de spectacolul "Iepuraşul Vânător", interpretat de actorii Teatrului "Junior" din Târgovişte şi de o mini-discotecă gustată pe deplin de participanţii care au dansat şi s-au distrat pe cinste.

duminică, 12 octombrie 2008

A doua zi de sărbătoare
















De la primele ore, Radio Lucieni a izbucnit într-o cascadă de muzică poulară şi de voioşie. Oameni buni din Lucieni, Şuţa Olteni, Raciu, Silişte, Şuţa Seacă, Văcăreşti, Pierşinari, Târgovişte şi alte localităţi au început să se strângă pe stadionul comunal, astfel încât, pe la ora prânzului, peste trei sute de persoane se aflau deja acolo. Toţi erau nerăbdători să vadă..."minunile": demonstraţii hipice şi aviatice şi un spectacol de mare anvergură la Lucieni. Şi îndrăznesc să spun că nimeni nu a plecat nemulţumit. Demonstraţiile ecveste comentate cu măiestrie de domnul Costache Lupu şi executate cu fineţe de caii şi călăreţii clubului "TCE 3 Brazi" din Piatra Neamţ, demonstraţiile aeriene realizate cu un motodeltaplan şi un avion uşor, concursurile îndrumate de Victor Mihalache, cel care a condus întreaga manifestare, intervenţiile inspirate ale oaspeţilor de onoare: deputatul Ion Stan, preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, Mihai Trifan, sau Constantin Maricescu, primarul comunei Aninoasa, toate au fost momente de neuitat. Ce să mai vorbim despre spectacol? Ansamblurile "Căluşelul" şi "Stejărelul" ( ambele din Lucieni), Şcoala Micilor Vedete şi Clubul Victorioşilor ( din Târgovişte), Lucia Geambaşu, Ion Lăceanu, Dorina Paraschiv Nistor şi Marian Nistor ( Savoy), Mihai Pietroşanu, Liliana Mocănescu, grupul "Indiskret", Camelia Conovici, Mitică Tavă şi marea surpriză a serii, Ionuţ Dolănescu, au făcut ca toate inimile celor prezenţi să tresalte de bucurie. Un foc de artificii nemaivăzut pe aceste meleaguri a întregit sărbătoarea.